en  |   gr   |   hu   |   pl   |   sk

A foglalkoztatást elősegítő jelenlegi tevékenységek sok országban nem elégségesek. Az aktív munkaerőpiaci irányelvek költségei Kelet-Európában alacsonyak a többi országéhoz képest.Sok országban a programok nem növelik a résztvevők foglalkoztathatóságát.A hátrány a munkaerőpiacon tartós. Észrevehető, hogy a  hátrányos helyzetű csoportok rosszabbul teljesítenek recesszió idején, mint a  többiek, és mindenkor tovább maradnak munka nélkül. A segítségre szoruló egyének szintjén a jelenlegi megközelítések hatástalanok.

A Tanács 2008. novemberi határozata megállapítja, hogy a 'Tagállamoknak át kell gondolniuk:
- hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek elősegítik a karriermenedzsment készségek fejlesztését
- a tanároknak és az oktatóknak az ilyen jellegű tevékenységek végzésére történő felkészítését
- elő kell segíteniük a készségszükségletekkel kapcsolatos információkhoz való hozzáférést
- fejleszteniük kell a  karriermenedzsment készségeket
- A tanácsadást az iskolák, a szakképzési szolgáltatók és a felsőoktatás egyik célkitűzésévé kell tenniük
- munkahelyi integráció.’

Világszerte sok és egyre nő a tudományos bizonyítékok száma azzal kapcsolatban, hogy mely tanácsadási módszerek a leghatékonyabbak az embereknek a különböző pályák kiválasztásában  és sikeressé tételében történő segítésében. A fogyatékkal élők csoportjait befogadó iskoláknak, a főiskoláknak, a szervezeteknek, valamint nonprofit szervezeteknek felelőségük van, vagy hozzájárulnak a munkába álláshoz, és csekély képzéssel rendelkeznek, vagy nem rendelkeznek képzéssel a karriertanácsadás terén.

A projekt célja tehát az, hogy megvizsgálja a bizonyítékot, tudományosan hitelesített módszereket alkalmazzon, szakképzési szolgáltatókkal(iskolákkal, főiskolákkal, nonprofit szervezetekkel, foglalkoztatási jóléti szolgáltató szervezetekkel működjön együtt annak érdekében, hogy használható módokat dolgozzon ki a szolgálatások javítására - dolgozza ki, tesztelje, alkalmazza és disszeminálja a képzést, amely a foglalkoztatási célkitűzések segítségével javítja majd karriertanácsadók, a szakképző munkavállalók teljesítményét, online elérhetővé tegye a képzést a munkahelyeken, moduláris, hozzáférhető formában, kidolgozzon egy útmutatót arra, hogy segítse a szervezeteket abban, hogy azok bizonyítékon alapuló módszereket vegyenek át,beleértve a képzéssel, a beindítással, az önértékeléssel kapcsolatos tanácsadást, valamint azon készségek és tevékenységek használatát, amelyek a szervezeteknél működnek, s a projekt eredményei alapján megjelentesse a Karriertanácsadási Készségek Kézikönyvét és nyílt, illetve távoktatás formájában elérhetővé tegye az erőforrásokat.

5 országból hat partner teszteli majd termékeit két fázisban, mintegy 150 hallgatóval/felhasználóval. Tapasztalatukat felhasználják majd arra, , hogy olyan használható és hozzáférhető termékeket nyújtsanak, amelyek fejlesztik a munkahelyen történő használathoz szükséges készségeket és kiegészítik a jelenlegi gyakorlatokat és képesítéseket.

Célunk, hogy javítsuk a hátrányos helyzetű szakképzésben résztvevőknek és végzősöknek nyújtott szolgáltatásokat oly módon, hogy a hatékonyabb tanácsadás által joibban felvértezzük őket a munkaerőpiacon, és olyan tanácsadási készségeket nyújtunk, amelyek fejlesztik a transzverzális készségeiket, amelyek elősegítik a foglalkoztathatóságot. Törekszünk arra, hogy egy olyan definitív 'szöveget' és eszközt bocsássunk a szakképzésben érintett oktatók, tanácsadók rendelkezésére,egy olyan bizonyíték, gyakorlat és etika alapján, amely alátámasztja és lendületet ad a foglalkoztatási tanácsadásnak és a foglalkoztatástámogatásnak, valamint olyan távoktatási anyagokat bocsássunk rendelkezésre, amelyek lefordíthatók és különböző környezetekben és különféle eszközökön, mint pl. a Nyílt Oktatási Erőforrásokon alkalmazhatók.